Meteen naar de content

Volg ons!

Gratis verzending in NL & BE vanaf €50!🔥

    Wat zijn Pokémon kaarten waard? Bepaal de waarden in 4 stappen!

    Pokemon kaarten waarde

    De populariteit van Pokémon is opnieuw aan het toenemen. Vooral de oldskool kaarten zijn erg in trek. Deze brengen naast de leuke herinneringen van je jeugd, ook nog een mooi zakcentje op als je gelukt hebt.  Na een aantal mooie reportages over Pokémon verzamelaars is het gebleken dat je oude Pokémon verzameling flink wat geld kan opleveren. De prijzen van sommige kaarten kunnen oplopen van een aantal honderden euro's tot zelfs duizenden euro's. Helaas is het niet voor iedereen prijs en zijn de meesten teleurgesteld als ze horen wat hun oude collectie echt waard is. Uiteraard zitten er ook een aantal geluksvogels tussen. Wie weet ben jij dat ook! Maar hoe weet je nu wat jouw verzameling echt waard is?

    Deze handleiding bevat alle tips en tricks die je helpen in het taxeren van jouw eigen Pokémon kaarten zonder hulp van experts. 

    Deze handleiding is opgedeeld in 4 stappen:

    Stap 1: Sorteer de kaarten op set
    Stap 2: Sorteer de kaarten op zeldzaamheid
    Stap 3: Beoordeel de staat van de kaarten
    Stap 4: Zoek naar de prijzen

    We zullen dieper ingaan op elke stap hieronder.

    Een aantal belangrijke punten vooraf:

    • De staat van de kaarten bepaalt de waarde, hoe beter de staat des te hoger de waarde
    • Niet alles wat glimt, is perse van hoge waarde
    • Prijzen veranderen snel in de huidige markt, daarom is het wijs om het regelmatig te checken

    Stap 1: Sorteer de kaarten op set

    Het is handig om te beginnen met het sorteren van de kaarten per set. Zo weet je hoe oud jouw kaart is en kan je deze ook makkelijker online vinden. Voor een overzicht van alle sets en om te weten bij welke set jouw kaart hoort klik hier

    Stap 2: Sorteer de kaarten op zeldzaamheid

    Nadat je ze per set gesorteerd hebt, kan je de kaarten verdelen in drie categorieën : vaak voorkomend, niet vaak voorkomend en zeldzaam. Dit door middel van het zogenaamde rarity symbool. De termen van zeldzaamheid worden overigens in de verzamelwereld meestal in het Engels uitgedrukt als: common, uncommon en rare. Het rarity symbool staat altijd naast het nummer van de set, zie het plaatje hieronder. 

    Er zijn 4 verschillende symbolen te vinden die staan voor een bepaalde zeldzaamheid, zie de betekenis hieronder :
    Met deze symbolen kun je al meteen bepalen welke kaarten zeldzaam zijn. Uiteraard zit de meeste waarde in de zeldzame kaarten uit de set. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld: Pikachu kaarten, de eerste drie starter Pokémon en Eevee kaarten met de bijbehorende evoluties. Deze hebben meestal een hogere waarde ondanks een laag rarity symbool, omdat het fan favorites zijn.

    Als het goed is, heb je nu een stapeltje met zeldzame en met geliefde kaarten uitgesorteerd. Nu kun je verder naar stap 3.

    Stap 3: Beoordeel de staat van de kaarten

    Zoals eerder benoemt, bepaalt de staat van de kaarten de waarde. Daarom is het belangrijk om deze stap kritisch uit te voeren. De hoogste waarde behaal je met een kaart in perfecte staat. In de verzamelwereld zijn er enkele termen die gebruikt worden om de staat uit te drukken. Hieronder lees je in het kort welke termen er gebruikt worden en waar ze voor staan. 

    Mint (M)
    Perfecte conditie. De kaart heeft geen krassen, witte plekken, verkleuringen, printlijnen of andere mankementen. De voor- en achterkant van de kaart zijn dus niet beschadigd.  

    Near Mint (NM)
    De kaart ziet er bijna perfect uit. Er is niet mee gespeeld, maar het kan wel een printlijn of een wit plekje op de achterkant hebben door een fabrieksfout. De schade is minimaal en heeft geen krasjes.

    Excellent (EX)
    De kaart heeft beperkte schade, krasjes en witte plekken. Maar heeft geen grote krassen, kreuken of verkleuringen.

    Good (GD)
    De kaart is zichtbaar beschadigd: de voor- en achterkant heeft wat gebruikssporen, redelijk veel witte plekken en krasjes. Maar het heeft geen kreuken, verkleuringen of diepe krassen.

    Light Played (LP)
    De kaart is duidelijk beschadigd: er is hoogstwaarschijnlijk mee gespeeld zonder hoesje of niet in een map bewaard. Het heeft veel witte plekken en krassen. 

    Played (PL)
    De kaart is erg beschadigd: er is duidelijk mee gespeeld en het heeft duidelijke krassen, witte plekken en heeft zelfs een kreukje.

    Poor
    De kaart is zwaar beschadigd: het heeft diepe krassen, kreuken en verkleuring. 

    Je kunt de kaarten het beste beoordelen op een zwarte achtergrond zonder het hoesje. Wees kritisch bij het beoordelen van de kaarten om zo de verwarring bij eventuele verkoop te voorkomen.

    Stap 4: Zoek naar de prijzen

    De laatste stap is het opzoeken van de prijzen per kaart. Hierdoor zal je uiteindelijk inzicht hebben in de waarde van jouw collectie. Het is belangrijk om hierbij de staat van jouw kaarten in acht te houden. Er zijn een aantal websites waar je de prijzen kan opzoeken. Je kan ze onderverdelen in websites die de Europese markt representeren en die de Amerikaanse markt representeren. Omdat er in Amerika veel meer verzamelaars zijn dan in Europa, kunnen de prijzen hierdoor verschillen. 





    Cardmarket.com
    Dit is de Europese marktplaats voor kaartspellen. Hier worden de kaarten door particulieren maar ook zakelijke gebruikers gekocht en verkocht. De staat, de taal en de prijzen zijn makkelijk te zien. De zoekfunctie en filtermogelijkheden maken het ook makkelijk om de juiste kaart snel te vinden. 

    Ebay.com
    Dit is een wereldwijde marktplaats voor allerlei producten. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste kaart snel te vinden en een goed overzicht te krijgen van de prijzen. Het is belangrijk om hierbij de filterfuncties te gebruiken en het in te stellen op verkochten producten. Zo zie je wat de verzamelaars er echt voor betalen. Dit is belangrijk omdat de vraagprijs niet altijd de verkoopprijs is. Daarnaast kun je filteren op de wereldwijde of de Europese markt.

    Tcgplayer.com
    Dit is een Amerikaanse marktplaats voor kaartspellen. Deze site is vergelijkbaar met cardmarket: ook hier kunnen particulieren en zakelijke verkopers de kaarten aanbieden. 

    Trollandtoad.com
    Dit is een Amerikaanse webshop die naast eigen losse kaarten ook kaarten van andere zakelijke verkopers aanbiedt. De prijzen van de kaarten liggen hier meestal iets hoger dan de werkelijke marktwaarde door de winstmarge van de verkopers.

    Door deze stappen te volgen kan je nu zelf al jouw kaarten taxeren en de waarde van je collectie inschatten. Succes!